Komen tentang rusuhan di SSMIV


Komen ini di ambil dari sebuah blog yang menulis tentang remaja Kelantan 

SALAM kpd suma readers…

RILEK2.. BERTENANG SEMUA!!!!!!!!!!!
nape smpai kecoh2 ni????

beginilah, sy nk bg sedikit komen sebagai remaja KELANTAN..sy nk kongsi apa pandangan n komen ttg apa yg dikecoh2kan ini..

entri KHAI ni dok story psl2 kes keganasan penonton di Stadium Sultan Mohamad Ke-iv..
sy sebagai seorg yg berada kt stu jgk msa kejadian, mmg xdpt nak digambarkan keganasan yg berlaku adlh melampau n xpatut dilakukan jika anda mengaku sebagai pencinta sukan..
jgn cemari sukan dgn keganasan yg akhirnya menyumbang kpd prejudis org kpd kita rakyat kelantan..

berbalik kpd insiden tu, sure rmai yg nak tahu cter sbenarnya kan,,
ni aku story skir based on pandangan n pemerhatian aku..

mmeang harapan penyokong kelantan mengunung tinggi nak tgk klate menang..
dahla yg ni separuh akhir piala f.a…
dahle kalah liga super dah ngan n.9..
yg f.a cup pun msti nak menang..
mana tau xde rezeki nk menang jgk..
kalah lg..
penyokong klate dah le bengang tgk aidil zafuan, player n.9 provoke penjaga gol klate, halim napi..
lgla naik angin n t’pengaruh bila halim g belasah aidil..
xleh deny rata2 penyokong klate dah terasuk sama ngan apa yg halim wat..
tu jd kecoh..

mmg kawaln polis wat ketat dah..
ye la, yg liga super pun xbyr denda lg, sure xnak tgk insiden baling botol n mercun berulang..
mana nak tau jd lg serius..
kt dlm stadium mmg bleh control skit..
yg dok mengamuk kt luar stadium tu xtahn ye..
smpai org yg xbersalah jd mangsa..
seram aku tgk diorg ni baling itu ini tanpa fikir akibatnya..

mmg malu gler la..
xpasal2 org luar pndg serong..
kita xleh nk salahkan prejudis org coz manusia slalu menilai dr luaran..
xnak org tgk negatif, jg kelakuan kawan..
wat menda elok2, ade ke org nak kutuk?

sedih mmg sedih..
disaat kebangkitan kelantan, musibah datang..
sbagai peminat bola, mmg kecewa…
stelah sekian lama, akhirnya bleh gak klate naik n msk sparuh akhir f.a cup,
tp gni plak jd..
mana nak byr denda2 n hukuman, moral n smangat pemain n penyokong pun dah down skrg..

klau ada yg ckp rusuhan sengaja dirancang oleh pihak2 tertentu…
sy no cmnt..
xtau la klau ada propaganda bgtu..
tp nak salahkan siapa ?
pemimpin politik?
FYI, KAFA adalh dibawah pimpinan Dato’ Seri anuar musa..
so, xyah la tuduh mana2 pihak ke apa..
keganasan pun dah terjadi kan..
yg penting suma muhasabah dri..

n ttg komen2 readers yg dok kutuk klate ni..
nak wat cmna ..
suma rakyat malaysia ni dah di minded-set ngan tanggapan negatif ttg klate sjk dulu lg..
mmg bbyk yg btol, tp byk jga kelebihan kami..
so, kmi redha n trima je mmg org klate ni byk dipandang serong..

SO, bangkitlah, ubah diri kita suma..
jd rakyat MALAYSIA yg terbaik…
ubah persepsi org luar ttg kita..
yakinkan yg kita xbodoh n berlagak x bertempat..

n jgn lah dok hentam KHAI n readers lain smata diorang bg komen negatif psl remaja kelantan..
pandangan individu..
kita kna jd rakyat kelantan yg pandai trima kritikan n komen

n disebabkn rmai yg think negatif, kta kna buktikan yg kita walau under PAS, mundur n sebagainya, punya kelebihan yg tersendiri…
kelebihan kami sebagai rakyat kelantan, kami mmg xmalu n bangga jadi rakyat kelantan walau negeri kami mundur, xde hiburan dll…
REMAJA KELANTAN BERSIKAP KENEGERIAN??????
mmg xleh deny, n apa guna ada negeri, klau xsyg negeri kita kan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: